۰۲۱ - ۸۸۰۰۱۳۶۱ کمک‌های مردمی

اهمیت تغذیه خوب در بهبود زخم و مواد غذایی توصیه شده

تغذیه خوب ، برای بهبود وترمیم زخمها از ضروریات است . در طول روند بهبودی ، نیاز بدن به کالری ، پروتئین ، ویتامین A و  C و گاهی اوقات ماده معدنی روی افزایش می یابد . دستورالعمل های زیر می تواند به شما کمک کند تا برای تسریع بهبودی خود “غذاهای سالم تر و مغذی ” انتخاب کنید.

اهداف تغذیه سالم

برای تامین کالری ،  پروتئین ها ، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن ، باید انواع متنوعی ازغذاها خورده شود. به عبارت دیگر ، باید از تمام گروه های مختلف غذایی استفاده شود . توصیه می شود برای شخصی سازی برنامه خود به کارشناسان مجرب یا منابع علمی معتبر مراجعه نمائید تا برنامه خاص شما را تهیه کرده و به یک برنامه تغذیه ای اختصاصی برسید ، بطوری که نیازهای غذایی بر اساس سن ، جنسیت و سطح فعالیت شما تامین شود .

در مواردی که در بدنتان زخم وجود داشته باشد ، باید رژیم غذایی تجویز شده را تا حد امکان دنبال کنید ، چراکه تغذیه مناسب می تواند به بهبود زخم شما کمک کرده  و از بروزعفونت و برخی از عوارض جلوگیری کند.

در این مقاله شما را با گروههای مختلف غذایی و حداقل مقدار مصرف آنها که می تواند نیازهای روزمره شما را تامین کند ، آشنا می کنیم .در ضمن یکسری توصیه های مهم در مورد تغذیه مناسب ارائه می گردد .

گروههای غذایی و حداقل مقدار پیشنهادی موادغذائی در روز

  • گروه غذایی غلات : توصیه می شود تا آنجا که ممکن است از منابع غلات کامل ( سبوس دار ) استفاده کنید .
  • تعداد وعده پیشنهادی : ۵
  • مقداری که به عنوان ۱ وعده به حساب می آید عبارتست از : ۱ برش نان ؛ نصف فنجان حبوبات پخته شده ؛ ۱ فنجان حبوبات آماده شده برای غذا ؛ نصف فنجان برنج یا ماکارونی پخته شده
  • گروه غذایی سبزیجات
  • تعداد وعده پیشنهادی : ۲
  • مقداری که به عنوان ۱ وعده محسوب می شود شامل : ۱ فنجان سبزی خام یا پخته یا آب سبزی ۱۰۰ درصد خالص ؛ ۲ فنجان برگ سبزیجات سبز بصورت خام
  • گروه غذایی میوه
  • تعداد وعده غذایی : ۲
  • مقداری که به عنوان ۱ وعده محسوب می شود عبارتست از : نصف فنجان میوه کنسرو شده یا یک چهارم فنجان میوه خشک
  • گروه غذایی لبنیات
  • تعداد وعده غذایی : ۳
  • مقداری که به عنوان یک وعده محسوب می شود شامل : ۱ فنجان شیر یا ماست ؛ ۵/۱ اونس ( حدود ۴۲ گرم ) پنیر طبیعی ؛ ۲ اونس ( حدود ۶۰ گرم ) پنیر ( لبنی یا سویا )
  • گروه غذایی پروتئین
  • تعداد وعده غذایی : ۵
  • مقداری که به عنوان یک وعده محسوب می شود عبارتست از : یک اونس گوشت (حدود ۳۰ گرم ) ، ماهی یا مرغ ؛ یک چهارم فنجان لوبیای پخته شده ؛ ۱ عدد تخم مرغ ، ۱ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی ؛ نیم اونس ( ۱۴ گرم ) آجیل یا دانه   ؛ ۱٫۵ تا ۲ اونس ( حدود  ۴۰تا ۶۰ گرم ) توفو
  • توفو، از شیرسویا دلمه بسته تهیه می شود و به طور طبیعی عاری از گلوتن ، کم کالری ، کم کلسترول و یک منبع عالی از پروتئین ، آهن و کلسیم است
  • گروه غذایی روغنها ، چربیها و قند
  • تعداد وعده غذایی : منبع خیلی خوبی از کالری هستند ، اما ممکن است در رژیمهای غذایی تجویزشده مصرف آنها محدود شود .
  • روغن های گیاهی ( کانولا ، روغن زیتون ) ، سس ها ، سس سالاد ، شکر، شربت ، کره، مارگارین ، ژله ، مربا ، آب نبات

غذاهای ” مقوی ” و گروه های غذایی برای کمک به بهبود زخم

  • پروتئین : گوشت ، لوبیا ، تخم مرغ، شیر و ماست ( به ویژه ماست یونانی )، توفو، سویا، فراورده های پروتئینی سویا
  • ویتامین C: انواع مرکبات و آبمیوه ها ، توت فرنگی ، گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی ، فلفل ، سیب زمینی پخته شده ، اسفناج ، انواع کلم ، کلم بروکلی ، گل کلم ، کلم فندقی .
  • ویتامین A : برگ سبزیجات با رنگ سبز تیره ، پرتقال یا سبزیجات زرد ، طالبی ، فراورده های لبنی غنی شده، جگر ، غلات غنی شده
  • روی : حبوبات غنی شده ، گوشت قرمز ، غذاهای دریایی

اگر نمی توانید خوب غذا بخورید :

  • روزانه  ۵ – ۶ وعده غذای کوچک بخورید . به جای تلاش برای خوردن سه وعده غذایی در روز ، سعی کنید وعده های غذایی کوچکتر و میان وعده بخورید تا به اندازه کافی مواد مغذی جذب کنید . میان وعده های مغذی تهیه کنید . نمونه هایی از آن عبارتند از : پنیر و کراکر ، یک لیوان شیر ، پنیرخامه ای  و میوه ، نصف ساندویچ کوچک ، شیرینی پزی ، کره بادام زمینی روی کراکر و یا کرفس ، انواع میوه و آب میوه طبیعی .
  • برخی ازغذاها با وجود طعم خوبی که دارند ، از نظر تغذیه ای ارزش ندارند و برای فرایند بهبودی ، مغذی نیستند . سعی کنید این گونه غذاها را با مواد غذایی غنی از پروتئین ، ویتامین ها ، کالری و مواد معدنی جایگزین کنید . به عنوان مثال :
  • به جای سوپ معمولی ، سوپ سبزیجات حاوی گوشت مصرف کنید .
  • به جای ژله ساده ، از ژله های غنی شده استفاده کنید .
  • به جای نوشیدنی های گازدار از  شیر، شیرینی های شیرین یا شیرینی میوه ای استفاده نمائید .
  • به جای بستنی ایتالیایی  ، بستنی یا یک قطعه میوه یخ زده یا ماست یخ زده مصرف کنید .
  • اگر دوست دارید مرتب از طعمهای مختلف استفاده کنید ، سعی کنید انواع متنوعی از غذاهای مفید میل کنید . ممکن است متوجه شوید که غذاهای سرد و غذاهای کم بو بیشتر باب میلتان است . به عنوان مثال ، ممکن است پنیر خامه ای ، حبوبات و غذاهای پنیردارمانند پاستا با پنیر ، ماکرونی و پنیر و سالاد مرغ یا تن ماهی بیشتر از گوشت گاو برای شما لذت بخش باشد .
  • اگرنمی توانید از غذاهای مغذی جایگزین استفاده کنید ، مکمل های تغذیه ای خوراکی مصرف کنید . این مواد را می توانید از سوپر مارکتها ، فروشگاه های مواد غذایی ، داروخانه ها تهیه کنید . مکملها از نظر طعم و مزه خیلی متفاوت هستند ، بنابراین اگر احیانا” طعم یکی را دوست ندارید ، می توانید مارک دیگری را امتحان کنید. همچنین ، مخلوط کردن برخی مکملها با شیر، میوه یا میوه یخ زده یا بستنی می تواند طعم بهتری را به این غذا بدهد .

  • اگر نمی توانید بر اساس توصیه های “حداقل مقدار مورد نیاز غذا در روز” که در بالا ذکر شد ، عمل نمائید ، ازمولتی ویتامینها و مواد معدنی بطور روزانه استفاده کنید .

اگر دیابت یا قند خون بالا دارید

میزان سطح قند خون خود را دقیقا” زیر نظر گرفته و کنترل کنید . کنترل مناسب سطح قند خون به بهبود زخم کمک خواهد کرد و می تواند از عفونت نیز جلوگیری کند . بهتر است برای کنترل قند خود به پزشک و یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا از طریق رژیم و دارو به کنترل قند خون شما کمک کند .

در نهایت

در صورتی که اشتهای شما کم است ، و نمی توانید از غذاهای متنوع استفاده کنید ، زخم شما به خوبی درمان نخواهد شد و ممکن است با کاهش وزن مواجه شوید ، بنابراین بهتر است برای اصلاح وضعیت غذایی خود به یک متخصص تغذیه مجرب مراجعه کنید .