معجزه میشود از دمیدن گل در آب
گلاب دارای طعم و بوی متمایزی است و در بعضی غذاهای کشورهای آسیایی استفاده میشود. در ایران در بستنی، چای و شیرینیها مورد استفاده زیادی دارد. این مایع برای اولین بار در ایران قدیم از تقطیر گل رز به دست آمد.
ایرانیان از نخستین کسانی هستند که از دوران بسیار دور به ویژگیهای خوراکی و درمانی گل سرخ پی بردهاند، رنگ و بوی خوش آن آرامشدهنده دلها و گلبرگهای سرخابی فامش همواره زینتبخش سفرههای رنگارنگ ما و جهانیان بوده است. در کاشان صدها سال است که گل سرخ، گل محبوب و دوستداشتنی مردم و کشاورزان بوده و هست و هیچ گلی به اندازه گل محمدی در سرودههای سرایندگان ستایش نشده است.
در حال حاضر گلستانهای گل محمدی دومین محصول باغی شهرستان از لحاظ وسعت سطح زیر کشت در کشور است و کارگاههای گلابگیری سنتی و صنعتی گل محمدی به ایجاد اشتغال مولد و تولید فرآوردههای گل برای عرضه به بازارهای داخلی و ویژه صادرات به بازارهای جهانی فعال هستند. از طرفی سالانه میلیونها نفر از دوستداران گل سرخ داخل و خارج کشور از مراسم گل چینی و گلابگیری آن شهرستان بازدید مینمایند. سازگاری مناسب گل محمدی با آب و هوای مناطق کوهستانی و مرتفع شهرستان موجب توسعه گلستانها و فرهنگ و هنر و تمدن دیرینه گلابگیران موجب ایجاد کارگاههای گلابگیری سنتی و صنعتی برای تولید و عرضه فرآوردههای گل سرخ به بازارهای داخلی و خارجی شده است.
اثرات مفید گلاب در سلامت بدن
گلاب از تقطیر گل محمدی به دست میآید که از نظر عطر در میان سایر گلها ممتاز است و خواص درمانی فراوانی دارد. گل محمدی از خانواده گل سرخ با گلبرگهایی به رنگ صورتی است. این گلها در اردیبهشت و خرداد ماه ظاهر میشوند و در همین ماه است که گلابگیری انجام میپذیرد. گل محمدی رایحه خوشی دارد و گلاب نیز همین رایحهای خوش را در خود تثبیت میکند.
براساس مدارک جدید، ایرانیان اولین قومی بودند که از گل سرخ، اسانس و گلاب را به روش تقطیر به دست آوردند و سپس این فن را به سایر نقاط دنیا انتقال دادند. ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی، تحقیقات وسیعی در مورد استخراج اسانسها به روش تقطیر داشته است.
نام گلاب با فرهنگ سنتی و باورهای مذهبی مردم نیز درآمیخته است. گلاب خاص ایران است و جالب آن که فقط در شهر کاشان به عمل میآید. پرورش گل محمدی با تاریخ قمصر عجین شده است. هر چند امروزه گلابگیری از قمصر به نیاسر یکی از بخشهای دیگر کاشان گسترش پیدا کرده، ولی گلاب قمصر در نوع خود همچنان بیرقیب مانده است. گلاب کاشان در پیشینه ادبیات ایران نیز رسوخ کرده و جایگاه ویژهای داشته است، به طوری که شعرا برای تلطیف اشعار خود از نام گلاب با آمیزهای از معشوق خود نام میبردهاند. گلاب با آئینهای مذهبی همخوانی دیرینهای دارد. به طور نمونه حدود یک قرن است که گلاب قمصر بر سر و روی دستههای سینهزنی ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) پاشیده میشود. همچنین هر ساله کعبه را پس از پردهبرداری با گلاب ایران شستشو میدهند.
از تقطیر مجدد گلاب، فرآوردهای به دست میآید که به آن گلاب دوآتشه میگویند. اگر مجدا گلاب دوآتشه را تقطیر کنند گلاب غلیظی از نظر اسانس به دست میآید که فوقالعاده معطر و در حقیقت گلاب ناب و خالص است.
در طب سنتی گلاب به عنوان گرمی شناخته میشود که خون را به سمت قلیایی میبرد.
در گذشته گلاب در طب سنتی مصارف درمانی بسیاری داشته است. به عنوان مثال دندان درد را با چکاندن چند قطره گلاب روی دندان پوسیده تسکین میبخشیدند.
اثرات مفید گلاب بر پوست بدن
گلاب برای انواع پوستها بخصوص پوستهای خشک و حساس مناسب است. یکی از موارد استفاده این ماده، پاک کردن پوست است و میتوان به جای محصولات شیمیایی پاککننده از آن استفاده کرد. استفاده دیگر آن جهت طراوت و تازگی پوست است؛ به این گونه که باید پس از هر بار استحمام که منافذ پوست بازتر هستند، گلاب را به پوست صورت بمالید. در این حالت اسانس موجود در گلاب به سرعت جذب پوست میشود که با توجه به اثرات آن در افزایش جریان خون، باعث شادابی پوست میگردد. البته استفاده مداوم از این روش میتواند این اثرات مطلوب را ایجاد کند.
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونیکنندگی نیز برای پوست سر و مو مفید است. این ماده حتی در رفع جوشهای بدن نیز تاثیر دارد. برای این کار باید مقداری گلاب را با جوش شیرین مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. سپس این خمیر را مدت یک ساعت یا تمام شب (هنگام خواب) روی جوشهای خود قرار دهید.
سایر خواص درمانی گلاب
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونیکننده و ضدمیکروبی برای شستشوی چشم مناسب است؛ البته گلابی که به این منظور استفاده میشود باید عاری از آلودگیها و بهاصطلاح کاملا استریل باشد. برای رفع خستگی و درد چشم نیز میتوانید مقداری گلاب به پشت پلکهای خود بمالید. گلاب همچنین برای بیماریهای گوارشی مانند نفخ، دل به هم خوردگی و اسهال مزمن مفید است و در رفع دردهای روماتیسمی نیز تاثیر دارد.
از بُخور گلاب میتوان برای درمان گلودرد و بیماریهای تنفسی استفاده نمود. این ماده قلب و معده را تقویت میکند و اضطراب را از دل دور میکند. براى معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خورانیدن گلاب همراه با مقداری یخ است. گلاب بهترین نوشیدنی برای کسانی است که دچار خونریزی سینه و گلو هستند. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین مىبرد و بدن را تقویت مى کند و بوییدن آن براى تقویت قلب و رفع بیهوشى و تقویت حواس باطنى مفید است.
منبع: جام جم آنلاین