توسطadmin1390/05/220آموزشی, مقالات آموزشی بهداشت عمومی افزایش چربی خون با مصرف غذاهای شیرین بالا بودن چربی خون ریشه در 2 عامل ژنتیك یا چاقی و اضافه وزن دارد. بیشك كسانی كه چربی خون بالا همراه اضافه وزن دارند، روزهداری صحیح منجر به سوخته شدن ذخایر چربی و كاهش چربی خونشان میشود و بسیار مفید است. در این ارتباط میترا زراتی، كارشناس ارشد تغذیه میگوید: نكته بسیار مهمی كه مبتلایان به چربی خون بالا نباید از یاد ببرند، این است كه مصرف غذاهای شیرین مثل شلهزرد، زولبیا و بامیه و حلیم با شكر و نیز لبنیات پرچرب مثل خامه و سرشیر در ماه رمضان باید كمتر شود، چراكه با مصرف این مواد تریگلیسیرین خون بشدت افزایش مییابد. دقت در مصرف غذاهای پروتئینی كسانی كه مبتلا به نقرس هستند، در مواردی كه حملات حاد بیماری آنها اتفاق میافتد و درد مفاصل هم دارند، تنها با نظر پزشكشان میتوانند روزه بگیرند. اما زراتی در ارتباط با دستهای دیگر از افراد كه اسیداوریك بالا دارند، اضافه میكند: این دسته از بیماران باید درخصوص مصرف غذاهای پروتئینی بسیار دقت كنند. بخصوص اگر دارای مشكلات كلیوی هم باشند، به دلیل ضرورت مصرف زیاد مایعات در روز، باید با نظر پزشكشان روزه بگیرند. همچنین به كسانی كه آرتریت روماتونید یا التهاب مفاصل دارند، توصیه میشود روزه بگیرند، چراكه روزهداری در این افراد به كاهش التهاب مفاصل و بهبود دردشان كمك خواهد كرد. فشار خونیها و ممانعت از كارهای سنگین فراموش نكنید كه مصرف منظم دارو برای فشار خونیها، حكم مصرف اكسیژن را دارد. البته در بسیاری از این افراد مصرف داروها در وعده سحر و افطار مشكلی به همراه نمیآورد. زراتی تاكید میكند: این دسته افراد باید بشدت از مصرف غذاهای شور بپرهیزند. بعلاوه در طول روز از انجام كارهای فیزیكی سنگین كه منجر به افزایش فشار خون میشود، ممانعت كنند. ناگفته نماند كه مصرف میوه و سبزیجات به خاطر داشتن منیزیم به فشار خونیها توصیه میشود. روزه و تنظیم قند خون شاید بیشترین تردیدها در ارتباط با روزهداری به دیابتیها معطوف باشد. بیشك دیابتیهای نوع یك كه ملزم به تزریق منظم انسولین هستند، باید در صورت صلاحدید پزشكشان روزه بگیرند، اما دیابتیهای نوع 2 به لحاظ اینكه میتوانند داروهای خود را در وعده سحر و افطار مصرف كنند، با تنظیم رژیم درست غذایی همراه با روزهداری میتوانند به تنظیم قند خونشان كمك كنند، ولی این دسته افراد هم از انجام كارهای سنگین هنگام روزهداری منع میشوند. زراتی تاكید میكند: كسانی كه مبتلا به دیابت نوع 2 هستند یا نارسایی كلیوی دارند، باید در سحر غذاهای پروتئینی را بسیار كم بخورند و مصرف آن را به وعده افطار موكول كنند، چراكه مصرف زیاد مواد پروتئینی، دفع آب از بدن را بشدت افزایش داده و به كلیهها فشار زیادی وارد میكند. به بیان دیگر دیابتیها در وعده افطار از حبوبات، گوشت و تخممرغ استفاده كنند. بعلاوه مصرف نان سبوسدار برای كنترل قند خون به این افراد توصیه میشود. كودكان و مصرف مكملهای ویتامین B بیشك گروههای آسیبپذیر چون زنان باردار و شیرده كه گرسنگی شدید منجر به تولید تركیباتی در خونشان میشود و از طریق جفت به جنین و به ضریب هوشی او آسیب میرساند، از روزه گرفتن منع میشوند. اما در مورد كودكان به عنوان دسته دیگر از افراد آسیبپذیر، با رعایت برخی نكات روزهداری منعی نخواهد داشت. زراتی در اینباره میگوید: كودكان و نوجوانان در سال اول روزهداری باید در فاصله افطار تا قبل از خواب از مكملهای ویتامینB)B كمپلكس) استفاده كنند. بعلاوه مصرف تخممرغ به عنوان یك منبع پروتئینی مطلوب برای بچهها در وعده افطار توصیه میشود. مصرف میوه، بویژه میوههای آبدار مثل آلو زرد، شلیل و انگور به بچهها و روزهداران توصیه میشود. ناگفته نماند كه ماكارونی به عنوان یك وعده غذایی مطلوب برای بچهها در وعده سحر محسوب میشود. سالخوردگان نیز اگر از وضعیت جسمی مطلوبی برخوردار باشند، میتوانند روزه بگیرند گرچه باید از وعده افطار تا قبل از خواب از آب فراوان استفاده كنند و از مصرف سیبزمینی و نان سبوسدار كه به كنترل قند خون كمك میكند، غافل نشوند. افطار کره نخورید همچنین رئیس بخش قلب و عروق بیمارستان مسیح دانشوری، ضمن تاكید بر لزوم رعایت فرهنگ صحیح تغذیهای در ماه مبارك رمضان، گفت: روزهداری صحیح موجب كنترل چربی و فشارخون میشود البته در شرایطی كه در وعده افطار به میزان زیادی از غذاهای پرچرب، پرنمك یا بسیار شیرین استفاده نكنیم. دكتر بابك شریف كاشانی در گفتوگو با ایسنا افزود: این مساله نهتنها موجب كنترل چربی، قند و فشار خون در این ماه نمیشود بلكه موجب بالا رفتن آنها شده و برای سلامت افراد مضر است. بر این اساس استفاده از غذاهای پرچرب اشباع شده چون كره، پس از افطار و همچنین مواد غذایی چون كلهپاچه در سحر موجب بالا رفتن سریع چربی خون شده و توصیه نمیشود. بعلاوه مصرف كربوهیدراتهای سادهتر و مواد قندی زود جذب و نیز شروع كردن افطار با مصرف مایعات و خرما مناسب هستند. منبع : Isna.ir