07مهر توسطadmin1394/07/260مطالب, مقالات آسیب نخاعی ایجاد تغییرات در نیاز به انرژی بعد از آسیب نخاعی پس از آسیب نخاعی ( SCI) ، سوخت و ساز بدن دچار تغییرات می شود ، و ممکن است فرد تغییراتی را در وزن خود تجربه کند . بلافاصله پس از آسیب نخاع ، ممکن است کاهش وزن تجربه شود . دلیل آن هم این است که بدن برای بهبودی صدمات و زخمهای بعد از جراحی ، نیاز به انرژی بیشتری دارد . اما همزمان با تداوم فرایند بهبودی ، نیازبه انرژی کمتر می شود . در بیماران مبتلا به آسیب نخاعی ، فعالیتهای متابولیکی بدن ، با توجه به فلج شدن و ضعیف شدن ماهیچه ها کاهش می یابد. ممکن است بیمار با کاهش حجم عضلات و افت توده عضلانی مواجه شود که به دنبال آن نیاز بدن به انرژی کاهش می یابد . از این رو ، با کاهش میزان حجم عضلات ، میزان چربی بدن افزایش پیدا می کند . ممکن است فرد لزوما” متوجه تفاوتی نشود یا تغییری را احساس نکند ، اما به مرور زمان به دلیل کاهش فعالیت ، تغییرات بدنی رخ خواهد داد . بدلیل ایجاد تغییرات بدنی ، فردی که دچار آیب نخاعی می گردد ، بسیار آسان تر با افزایش وزن مواجه می گردد . همانند سایر مردم ، اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به عوارضی همچون دیابت، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید ، فشار خون بالا ، بیماری های قلبی و اختلال در تحمل قند خون را افزایش دهد . عواقب اضافه وزن از دیگرعواقب اضافه وزن می توان به موارد زیر اشاره کرد : افزایش فشار وارد شده به دستها هنگام جابجایی ها افزایش خطر آسیبهای پوستی به دلایل زیر : افزایش فشار روی پوست به دلیل اضافه وزن پوست مالش هنگام جابجا شدن روی ویلچر کاهش توانایی فرد برای تغییر وضعیت دادن بدن روی تخت یا ویلچر . افزایش چین های پوست که منجر به افزایش رطوبت در آن محل ها شده وباعث آسیب پوست می گردد . افزایش نیاز به بهداشت مطلوب افزایش هزینه برای تهیه تجهیزات ویژه درمحل زندگی به دلیل افزایش اندازه بدن . به منظور کسب توصیه های مربوط به کالریهای منحصر به هر فرد ، هر کسی باید بطور اختصاصی به یک متخصص تغذیه مراجعه کند . وزن مطلوب چیست؟ یکی از منابع ارائه شده در خصوص ” وزن ایده آل بدن ” برای عموم مردم ، جداول MLI (the Metropolitan Life Insurance tables ) است . اما هنگام استفاده از این جداول برای بیماران مبتلا به آسیب نخاعی ، باید محدوده های وزن ایده آل بدن ، با توجه به موارد زیر مورد سنجش قرار گیرد : • برای افراد تتراپلژی (کوادری پلژی )– دامنه مرجع ، کاهش 10-15 درصدی دارد ، یعنی 15 تا20 پوند ، کمتر از مقادیر ارائه شده در جداول برای افراد با قد و وزن برابر . • برای افراد پاراپلژی – باید کاهش 5-10 درصدی در نظر گرفت یعنی 10-15 پوند کمتر از مرجع ارائه شده در جداول برای افراد با قد و وزن برابر . BMI ( شاخص توده بدن ) BMI (Body mass index ) یا شاخص توده بدن ، ابزار قابل اعتمادی برای ارزیابی وضعیت وزن افراد دچار آسیب نخاعی محسوب نمی شود . دلیل آن هم این است که دربیماران مبتلا به آسیب نخاعی ، توده بدن بصورت یک عارضه ثانویه کاهش می یابد و این افراد نسبت به افراد بدون آسیب نخاعی دارای توده چربی بالاتر و توده عضله کمتری هستند . سلامت پوست نظارت دائمی بر وزن بدن ، سلامت پوست ، مواد غذائی مصرفی و نوع و روش تغذیه و عوامل مرتبط با شیوه زندگی ، در پیشگیری از آسیب پوست ضروری هستند . کسانی که وزن طبیعی خود را حفظ می کنند و مقادیر کافی از مواد مغذی مصرف می نمایند و سابقه مصرف بی رویه سیگار یا الکل را ندارند ، خطر ابتلا به زخم فشاری در آنها کمتر است . دربیماران دچارآسیب نخاعی ، احتمال آسیب پوستی ، به دلیل افزایش فشار برروی قسمت هایی از بدن و کاهش حرکت بیشتر است . افراد مبتلا به آسیب نخاعی که دچار زخم فشاری می شوند ، نیازهای انرژی بالاتری نسبت به افراد آسیب نخاعی بدون آسیب پوستی دارند . بسته به شدت زخم فشاری ، برای ترمیم بهینه زخم فشاری ، نیازهای پروتئینی افراد می تواند از 1.2 تا 2 گرم / کیلوگرم / روز متغیر باشد . مقایسه نیازهای پروتئینی یک فرد بدون زخم با فرد دارای زخم فشاری هر پوند = حدود 450 گرم هر اونس = حدود 3/28 گرم • نیاز به پروتئین بصورت تخمینی برای یک شخص سالم 100 پوندی = 8/0 تا 1 گرم / کیلوگرم / روز = روزانه 5 تا 6 اونس • نیاز به پروتئین بوصرت تخمینی برای یک شخص 100 پوندی دارای زخم فشاری = 2/1 تا 2 گرم / کیلوگرم / روز = روزانه 8 تا 13 اونس • نیاز به پروتئین بصورت تخمینی برای یک شخص 150 پوندی = 8/0 تا 1 گرم / کیلوگرم / روز = روزانه 8 تا 10 اونس • نیاز به پروتئین بصورت تخمینی برای یک شخص 150 پوندی دارای زخم فشاری = 2/1 تا 2 گرم / کیلوگرم / روز = روزانه 12 تا 19 اونس یک اونس پروتئین معادل 1 اونس گوشت گوساله ، جوجه ، ماهی ، یا پنیر ، یک تخم مرغ یا 8 اونس شیر ( کامل ، بدون سر شیر یا کم چرب ) است . مصرف آب وضعیت آب بدن برای سلامت پوست مهم است. ممکن است کاهش مایعات بدن ، به دلیل از دست دادن مایعات بدن ، از طریق دفع یا یک زخم باز ، یا به دلیل وجود تب و غیره باشد . • نیاز یک شخص 100 پوندی = بصورت تخمینی 6 تا 8 فنجان در روز • نیاز یک شخص 150 پوندی = بصورت تخمینی 8 تا 11 فنجان در روز تغذیه متعادل تغذیه متعادل برای تمام افراد مهم است . اما زمانی که آسیب پوستی وجود داشته باشد ، استفاده از یک مکمل حاوی مولتی ویتامین و مواد معدنی بصورت روزانه توصیه می شود. اما مصرف مکمل های ویتامین یا مواد معدنی اضافی توصیه نمی شود ، مگر اینکه کمبود ویتامین برای یک ویتامین خاص یا مواد معدنی وجود داشته باشد . انتخاب رژیم غذایی سالم تغذیه در سلامت کلی بدن نقش مهمی دارد و انتخاب مناسب رژیم غذایی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید وزن خود را کنترل کنید . به طور کلی تغذیه سالم برای تامین انرژی ، مبارزه با عفونت ها، حفظ وزن مناسب بدن و کارکرد صحیح دستگاههای بدن به شما کمک زیادی می کند . مصرف کالری بیش از حد نیاز ، بصورت چربی در بدن ذخیره می شود . بطورکلی دستورالعمل های غذایی ، راهنمایی های خوبی را برای مصرف غذاهای سالم ارائه می دهند . از جمله مهمترین نکات اشاره شده دراین راهنماها می توان به موارد زیر اشاره کرد . عبارتند از: • یک بشقاب غذای سالم برای خودتان در نظر بگیرید . بصورت زیر : نیمی از آن را با میوه و سبزیجات رنگی : قرمز، نارنجی و سبز تیره و … پر کنید . – سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین و کلم بروکلی را در بشقاب اصلی یا پیش دستی خود داشته باشید . – میوه، سبزیجات و یا آجیل های بدون نمک را به عنوان تنقلات هم می توانید بخورید . به جای شیر چرب از شیر کم چرب 1 درصد استفاده نمائید . – این گونه فرآورده ها ، همان مقدار کلسیم ، پروتئین و سایر مواد مغذی ضروری موجود درشیر کامل پر چربی را ، اما با کالری کمتری تامین می کنند . – از محصولات سویای غنی شده با کلسیم ، به عنوان جایگزینی برای غذاهای لبنی استفاده کنید . حداقل نیمی ازغلات مصرفی خود را از نوع سبوس دار انتخاب کنید . – غلات ، نان، کراکر، برنج و پاستای مصرفی خود را از نوع 100 درصد کامل ( سبوس دار ) انتخاب کنید . – مواد تشکیل دهنده درج شده روی بسته های مواد غذایی را به دقت بخوانید و نوع کامل آنها را انتخاب نمائید . گزینه های غذایی پروتئین دار خود را تنوع دهید . – دو بار در هفته ، در رژیم غذایی خود ، ازغذاهای پروتئینی دریایی استفاده کنید . – از لوبیا ، به عنوان یک منبع طبیعی غنی از فیبر و پروتئین استفاده کنید . – تکه های گوشت و مرغ را بصورت کوچک و بدون چربی مصرف کنید . – از مصرف غذاهای حاوی چربی های جامد ، شکر و نمک زیاد پرهیز کنید . غذاها و نوشیدنی های بدون قند یا حاوی قند کم را انتخاب کنید. – به جای نوشیدنیهای قند دار از آب استفاده کنید . در یک قوطی 12 انسی سودا ، در حدود 10 بسته شکر وجود دارد . – برای انتخاب دسر ، از میوه استفاده کنید . دسرهایی مصرف کنید که کمترین شیرینی را دارد . – به جای نوشیدنی های با طعم میوه ، آب میوه های 100 درصد طبیعی را مصرف کنید ( البته هر دو نوشیدنی می توانند پر کالری باشند .) هنگام خرید مواد غذایی ، به میزان نمک (سدیم ) موجود در آنها توجه داشته باشید . – نمک موجود درغذاهایی مانند سوپ، نان و غذاهای منجمد را مقایسه کنید و غذاهای با میزان نمک کمتر را انتخاب نمائید . – به جای افزودن نمک به غذای خود ، ادویه جات ، ترشی جات یا سبزی های فصل را اضافه کنید . غذاهایی بخورید که عاری از روغنهای جامد باشند . – از غذاهای حاوی چربی های اشباع شده ، مانند کیک ها، شیرینی ها ، بستنی ، پیتزا، پنیر، سوسیس و کالباس و هات داگ گاه به گاه ااستفاده کنید . از خوردن هر روزه ی این غذاها اجتناب کنید . – چربی گوشت یا مرغ را کاملا” جدا کنید . از ماست ، پنیر و شیر بدون چربی یا کم چرب استفاده کنید. – هنگام طبخ غذا ، روغن مصرفی خود را از روغن جامد به روغن مایع تغییر دهید . مقدار کالری مصرفی خود را متناسب با وضعیت بدنی تان انتخاب کنید . – از غذای خود لذت ببرید، اما سعی کنید کمتر بخورید. – از تکه های بزرگ غذا پرهیز کنید . – از یک بشقاب ، کاسه و شیشه کوچکتر استفاده کنید . – هنگامی که احساس سیری کردید ، نه پری ، از خوردن خوداری کنید. – بیشتر در خانه غذا بخورید ، جایی که در می توانید غذای خود را تحت کنترل داشته باشد . – در هنگام خوردن غذا در خارج از منزل ، گزینه های کم کالری تر منو را سفارش دهید. غذاهای کوچک یا تقسیم شونده را انتخاب نمائید . – در مصرف نوشیدنی های الکلی ، نهایت حساسیت را داشته باشید وجدا” پرهیز کنید . میزانهای اندازه یک بخش یا قسمت غذا یک مشت میوه = حدود 1 فنجان یا 1 میوه با اندازه متوسط یک کف دست گوشت ( بدون در نظر گرفتن انگشتان ) = حدود 3 اونس گوشت یا ماهی یا مرغ پخته شده به اندازه گودی دست آجیل = حدود 1 تا 2 اونس آجیل به اندازه انگشت شست پنیر = حدود 1 اونس پنیر به اندازه نوک انگشت شست = 1 قاشق غذاخوری به اندازه نوک نوک انگشت = حدود 1 قاشق چایخوری فعالیت بدنی داشته باشید – تمرینات ورزشی مربوط به بالاتنه را ، تا حدی که می توانید به زندگی روزمره خود اضافه کنید . – استفاده از یک ویلچر دستی استاندارد، درمقایسه با ویلچرهای خیلی سبک و ویلچرهای دارای سیستمهای کمک حرکتی یا ویلچرهای برقی ، میزان مصرف انرژی ، ضربان قلب ، مصرف اکسیژن و تنفس کاربر را ، به خصوص همزمان با افزایش سطوح سرعت و مقاومت ، افزایش می دهند . ترجمه و تنظیم از : مهندس عباس کاشی ( e mail : ohealth2007@yahoo.com ) ؛ منبع مورد استفاده ؛ سایت : www.nutrition.gov – مقاله : Nutrition and Weight Management for Persons with Spinal Cord Injuries – انتشار : انجمن معلولین ضایعات نخاعی استان تهران