نوشابه عامل افزایش فشار خون
دانشمندان با هشدار نسبت به مصرف زیاد نوشیدنیهای شیرین میگویند که نوشابههای شیرین خطر بروز فشار خون بالا را افزایش میدهند.
به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی بیبیسی، بررسیهای محققان انگلیسی و آمریکایی نشان میدهد به ازای هر قوطی نوشابه شکردار که در روز مصرف شده باشد، فشار خون بهطور منظم بالاتر میرود. دادههای مربوط به بیش از ۲هزار و ۵۰۰ نفر نشان میدهد که نوشیدن بیش از ۳۵۵ میلی لیتر آب میوه شکردار یا نوشابه گازدار در روز میتواند توازن فشارخون را به هم بزند.
دانشمندان معتقدند که شکر زیاد در خون باعث به هم خوردن حالت عادی رگها و میزان نمک در بدن میشود. نوشیدنیهای رژیمی که با شیرین کنندههای مصنوعی شیرین شده باشند، چنین خطری را ندارند. مالکان صنعت نوشابهسازی میگویند که محصولات آنها درصورتی که به اندازه مصرف شوند، خطری ندارند. انجمن قلب آمریکا میگوید که نباید هفتهای بیش از ۳قوطی ۳۵۵ میلی لیتری نوشابه مصرف کرد.
در این مطالعه در ۴مورد از داوطلبان ۴۰ تا ۵۹ ساله از انگلیس و آمریکا خواسته شد تا آنچه را در ۲۴ ساعت قبل نوشیده بودند، ثبت کنند. همچنین نمونه ادرار آنها گرفته و فشار خونشان اندازهگیری شد. به ازای مصرف هر یک قوطی اضافه نوشابه شکردار در روز، فشار بیشینه داوطلبان ۶/۱ میلی متر جیوه و فشار کمینه آنها ۸ دهم میلیمتر جیوه بیشتر بود.
در مجموع بهنظر میرسید کسانی که مقدار زیادی نوشیدنیهای شیرین شده با شکر مصرف میکردند، رژیمهای غذایی بدتری داشتند و احتمال اضافه وزن آنها بیشتر بود. اما صرفنظر از این مسئله، ارتباط آن با فشار خون حتی پس از احتساب عواملی مثل وزن و قد، قابل توجه بود.
پروفسور پل الیوت از دانشکده بهداشت عمومی در کالج سلطنتی لندن و نویسنده این مقاله تحقیقی گفت: بسیاری از مردم میدانند که اگر نمک زیادی در رژیم غذایی آنها باشد، احتمال ابتلا به فشار خون بالا بیشتر میشود. به گفته وی نتایج این مطالعه حاکی است که مردم همچنین باید مراقبت میزان مصرف شکر هم باشند.
فشار خون بالا یک عامل خطرزا برای بیماری قلب و عروق است. خطر حمله قلبی یا سکته مغزی برای کسی که میزان فشار خون او ۵/۱۳ بر ۵/۸ است دو برابر کسی است که فشار خون او ۵/۱۱ بر ۵/۷ است. بنیاد قلب انگلیس در این زمینه اعلام کرده است که برای درک بهتر ارتباط میان شکر و فشار خون به تحقیقات بیشتری نیاز است. ویکتوریا تیلور از کارشناسان این بنیاد گفت که بهترین کار این است که مردم نوشیدنیهای شکردار را به مقدار زیاد نخورند زیرا نوشیدن آنها موجب افزایش کالری مصرفی میشود و این امر میتواند به چاقی مفرط که از عوامل عمده بیماری قلبی است، منجر شود.
منبع:روزنامه همشهری