۰۲۱ - ۸۸۰۰۱۳۶۱ کمک‌های مردمی

تصور یا واقعیت ؟ فرزندداری بعدازضایعه نخاعی

تصور: افراد مبتلا به آسیبهای نخاعی نمی توانند بعد ازضایعه نخاعی صاحب فرزندشوند.

واقعیت: بعضی ازافرادخانواده ،دوستان و حتی پزشکان ممکن است این طورفکرکنندکه شما نمی توانیدصاحب فرزندشوید.امکان دارد آنها فکرکنند که این کارغیرممکن وخطرناک است.همچنین ممکن است این طورتصور کنند که این کار برای مردان امکان پذیرنمی باشد . اما کسانی که از حقایق آسیبهای نخاعی آگاهی دارند،مخالف این تفکرات هستند.

مسائل مربوط به زنان : معمولا” وقتی زنان دچارضایعه نخاعی می شوند، طی مدت کوتاهی بعداز آسیب ،دوره قاعدگی زنان متوقف می گردد.ولی وقتی قاعدگی آنان ازسرگرفته می شود، توانائی آنان برای بارداری نیز برقرارمی گردد.

مسئله بارداری زنان مبتلا به آسیب نخاعی،به دلیل عوارض منحصربه فردی که می تواندایجادکند، یک موضوع پر خطر محسوب می شود.دراین افراد ممکن است ظرفیت ریه ها همزمان با رشد جنین و بزرگ شدن رحم کاهش پیدا کند.خطر پنومونی به خصوص درافراد تتراپلژی افزایش می یابد.احتمال بروز زخمهای فشاری به دلیل افزایش وزن بیشتر می شود. درزنان نخاعی باردارامکان تشکیل لخته های خونی درسیاهرگهای پاها زیادتراست.ممکن است به دلیل وجود مشکلاتی مانند یبوست ، موضوع بی اختیاری یا اسپاسم مثانه ضرورت داشته باشد، برنامه های دفع ادرارو اجابت مزاج تنظیم شوند. امکان دارد اتونومیک دیس رفلکسی (AD) که یک وضعیت خطرناک برای زندگی محسوب می شودتجربه شود. به دلیل محدودشدن امکان حرکت درمراحل پایانی بارداری ممکن است جابجائی ، حرکت دربستر، مراقبتهای شخصی وسایر فعالیتهای روزمره زندگی فرد مشکلتر گردد.

وضع حمل و زایمان یک فرایندطبیعی محسوب می شود و معمولا” تحت تاثیر ضایعه نخاعی فرد قرار نمی گیرد.ولی ممکن است علائمی دیده شوند که برای هر زن نخاعی باردارمنحصربه فردباشند.ازجمله این علائم می توان به افزایش اسپاسم، AD، افزایش اسپاسم مثانه ،و مشکل افزایش فشارخون در طول زایمان اشاره کرد. شواهدی وجود دارندکه نشان می دهند امکان دارد زایمان پیش ازموعد ( زودتراز ۳۶ هفته بعدازبارداری) ، درد زایمان و وضع حمل، برای این افراد ازموضوعات پرخطر برای آنان باشند.

شما باید درمورد تمامی عوارض و تغییرات بدنی که احتمال ایجاد آنها دردوران بارداری وجوددارد، آمادگی داشته باشید. می توانید با آموزشهای مربوط به بارداری بعداز ضایعه نخاعی شروع کنید. بعدازآن گروهی را درنظربگیرید که درطول دوران بارداری دردسترس شما باشند .این گروه خودشما، متخصص زایمان و یک فیزیوتراپ( پزشکی که درزمینه توانبخشی تخصص دارد) را شامل می شود.

مسائل مربوط به مردان : موضوع فعالیتهای جنسی و باروری برای مردان نخاعی که می خواهند صاحب فرزندشوند،با موانعی همراه خواهدبود.

تصور: افرادمبتلا به ضایعه نخاعی بایستی برای داشتن فرزندتشویق شوند. ،به خصوص اگرآنها برای مراقبتهای خود نیازبه کمک داشته باشند.


واقعیت: افرادی که قبل ازآسیب خود صاحب فرزند بوده اند، توانائی خودرا برای داشتن فرزندبه یکباره ازدست نمی دهند. آنها می توانندبدون توجه به سطح ضایعه خود ، به ابرازعشق وعلاقه خود ادامه دهند و برای فرزندان خود پدری کنند. ازسوی دیگراین حقیقت درموردکسانی که می خواهندصاحب فرزندشوند،نیزصدق می کند.

اگرشما مردی مبتلا به ضایعه نخاعی هستید، خیلی بهتراست که به فکر یافتن راه حلهائی باشیدکه کارهای لازم را انجام دهید. صاحب اولادشدن فرقی نمی کند. والدین نخاعی نیزمی توانند با همسران خود راه حل انجام خیلی از کارهای فرزندداری را پیدانمایند. راههای زیادی برای کمک به مراقبت ازفرزندان وجوددارند.شما می توانید ازوسایل کمکی مانندپوشکهای چسبی (Velcro) و کوله های سینه ای برای حمل فرزندخوداستفاده کنید. متخصصین کاردرمانی که با افرادنخاعی سروکاردارندمی توانند منبع خوبی برای آموزش وسایل کمکی باشند. همچنین آنها ممکن است ایده ها وراه حلهائی را به شماارائه کنندکه بتوانیددرمنزل حداکثرتطابق را برای مراقبت ازفرزند خود داشته باشید. بطورکلی بایستی والدین وظایف رابین خود تقسیم کنند.برای مثال ممکن است یکی ازآنان مسئولیت استحمام بچه رابه عهده بگیرد ودیگری می تواندمسئول امورمطالعه فرزندباشد.این نوع تفکیک وظایف به هرکدام ازوالدین کمک می کندتا بتوانندازقابلیتهای خود استفاده کنند.

ازسوی دیگر بعضی ازافرادممکن است به اشتباه تصورکنند که والدین هیچ وقت نبایدبرای حمل فرزندان خود درخواست کمک کنند.اما درخواست کمک و استفاده ازکمک دیگران درواقع بخشی از موضوع فرزندداری افرادنخاعی است . معمولا” والدین به روشهای مختلف، ازافرادزیادی ازجمله اعضای خانواده ، مراقبین روزانه،مربیان وبسیاری ازافراد دیگر درخواست کمک می کنند. برای مثال ممکن است شما ازمراقب خود بخواهیدکه برای قراردادن بچه روی صندلی خودرو به شما کمک کند.خیلی کم پیش می آیدکه والدین برای مراقبت ازفرزندان خود ازدیگران کمک نگیرند. این حقیقتی است که هیچ یک ازوالدین نخاعی ازآن مستثنی نیستند. حتی درزمانهائی ممکن است شما برای انجام یکسری کارهای ساده هم درخواست کمک نمائید.

منبع: مترجم «مهندس عباس کاشی» – انتشار: مرکز ضایعات نخاعی جانبازان